• Ramune Tumasonyte

Jūros delikatesai: Naujoji Šiaurės Jūros parduotuvė Užupyje



Jūros gėrybių mėgėjams jau pažįstama Šiaurės Jūra auga - įkūrėjas Žilvinas naujosios Užupio parduotuvės atidarymo metu džiaugėsi, kad galės lojaliems klientams pasiūlyti alternatyvą Ogmios mieste įsikūrusiai parduotuvei - tiems, kurie įsikūrę arčiau miesto centro. Pasirodo, ne tiek jau mažai Šiaurės jūros draugų itin laukė šios dienos - dažnai atvykus po darbų į Ogmios Centre įsikūrusią parduotuvę jau nerasdavai savo mėgstamų prekių, o kelionė būdavo ilga.

Atidaryme - net kelios įspūdį palikusios jūros delikatesų degustacijos.







Atidarymo dieną susipažinau su Pujado Solano atstove Andrea Sanivan, kuri išsamiai papasakojo apie jau 30 metų Santona mieste įsikūrusios bendrovės ančiuvių bei baltųjų tunų (Bonito del Norte) žvejybą bei paruošimą eksportui į visus pasaulio kampelius, net pačius tolimausius. Jų ruošiamas žuvis itin mėgsta Japonai. Ne veltui GREAT TASTE AWARDS 2017 įvertino jų produkciją aukso medaliais.

Ančiuviai šiaurinėje ispanijos pakrantėje žvejojami tik kelis pavasario mėnesius, kai pakyla į vandens paviršių neršti. Pasak Andrea, ančiuviai iš šio regiono itin vertinami dėl savo specifinio skonio.

Pagauti ančiuviai nedoroti patalpinami į druskos pripildytas statines ir laikomos jose net vienerius metus. Po metų, ančiuviai būna netekę apie pusę savo svorio ir yra po vieną rankomis apdorojami vietinių regione gyvenančių moterų.

Labiausiai vertinami ančiuviai parduodami natūralaus skonio, t.y. jie nėra gardinti druska ar prieskoniais (nebent išsirinksite marinuotus su česnaku ir žolelėmis). Šiuos natūralaus skonio ančiuvius rekomenduojama ragauti su aviečių džemu - skonių kontrastai išties įspūdingi. Abu galite skanauti ant džiuvesėlio.

Lietuviškoje virtuvėje tunas jau atranda savo vietą, tačiau ančiuvių mes dar vis ragaujame itin retai. Pujado Solano portale galite rasti receptų, kurie paįvairins jūsų virtuvę ir sužadins norą eksperimentuoti. Juk ančiuviai vadinami vertingosiomis žuvelėmis ne be priežasties - juose gausu mums reikalingo jodo ir fosforo, vitamino D ir sočiųjų omega 3 rūgščių.

Ančiuviais maitinasi ne tik žmonės, bet ir grobuoniškos žuvys, pavyzdžiui, rykliai, otai, jūrų ešeriai. Šiomis žuvelėmis savo maisto racioną papildo ir jūrų bei kitų vandenų paukščiai, tokie kaip pelikanai, žuvėdros.

O tunų šeima - didelė. Joje ir „fregatas“, užaugantis tik iki dviejų kilogramų, ir melsvapeliakis „blufinas“, užaugantis iki septynių šimtų kilogramų. Be abejo, pats vertingiausias maistine prasme, tai ilgapeliakis „baltasis“ tunas „albakoras“(dar vadinamas gelsvauodegiu). Jis užauga iki dvidešimties kilogramų, o jo mėsa pasižymi ypatingai švelniu skoniu, ypatingai lyginant su dažniausiai konservuotu sutinkamu Euthynnus (Katsuwonus) pelamis (dryžuotasis tunas).

Sako, kad profilaktiškai per savaitę užtektų suvalgyti pora skardinių tuno konservų savose sultyse. Melsvapeliakio tuno „blufino“ mėsoje taip pat gausu „omega-3“ riebiųjų rugščių, bet bėda tame, kad jo mėsa plačiai naudojama tradicinėje japonų virtuvėje gaminant jų firminius patiekalus „suši“ ir sašimi“. Todėl blufinai yra intensyviai žvejojami ir jų likę ne tiek jau daug. Todėl praktiškai nusipirkti melsvapeliakio tuno neįmanoma.


Calvisius Caviar atstovas Roman Schaetti kvietė degustuoti eršketų, veisiamų Rusijoje, ikrų. Itališkosios tradicijos ir naujausios technologijos šioje kompanijoje gyvuoja ir kuria inovatoriškus ikrų produktus jau keturiasdešimt metų. Per šį laiką jie pelnė išskirtinio delikateso statusą. Calvisius erškėtų ferma įkurta 1970-aisiais, nuolat rūpinamasi augintinių mityba bei švariu šaltinių vandeniu - augintojai stebi ir kontroliuoja kiekvienos žuvies gyvenimo kokybę, nes tik taip gali užtikrinti ikrų išskirtinumą. Kiekviena ikrų skardinė yra ženklinama, todėl yra žinoma, kurio būtent erškto ikrai yra patiekiami.


Nuo 1998 metų eršketai pripažinti nykstančia rūšimi, todėl įmonė besirūpindama jų auginimo procesu nuo pirmosios iki paskutinės dienos, prisideda prie šios rūšies veisimo, išsaugojimo. Už pastangas įmonė apdovanota aukštai vertinamu ,,BRC and IFS Higher level" sertifikatu, tvarios akvakultūros ,,Friend of the Sea" sertifikatu.

Ikrus dera ragauti ir valgyti laižant nuo plaštakos - esą taip ikrai sušyla nuo kūno temperatūros ir ragaujant atsiskleidžia geriausios skonio savybės. Šis paprotys kilęs iš senų laikų, kai žuvų apdorotojų rankos buvo nešvarios, o vieta tarp nykščio ir smiliaus buvo vienintelė švari atvira vieta. Ragavau trijų rūšių ikrų (ragauti rekomenduojama pradedant nuo mažiausiai žuvingo iki stipriausio skonio, kad pajustumėte subtilius skirtumus) - Traditional Royal, Siberian, Beluga. Beje, aukščiausios kokybės ikrai pasižymi žemu druskingumu, kuomet atsiskleidžia pačių ikrų skonis, žuvingumas.

Be kita ko, buvo pristatytas sviestas su ikrais ir kietieji (džiovinti) ikrai, kurie kaip kietasis sūris tarkuojami plonais griežinėliais siekiant pagardinti patiekalus. Jūs tik pasidairykite Calvisius Instagram paskyroje - džiaugsmo akims ten gausu!!

Juodieji eršketų ikrai, vienas brangiausių maisto produktų pasaulyje, tampa įperkami vis didesnei žmonių grupei. Gurmanų daugėjant, auga ir ikrų gamybos apimtys, kaina pamažu krinta.

Lietuvoje ikrų gamybai eršketai taip pat auginami, tačiau sulaukę brandaus amžiaus iškeliauja į Latviją, ten veikia juodųjų ikrų perdirbimo gamykla. Taip pat nuo 2012 metų vykdomas projektas atkurti aštriašnipių eršketų populiaciją Lietuvoje. Jo metu eršketai ženklinami specialiais žymekliais - toliausiai nukeliavęs eršketas pagautas Alandų salyne.


O štai ši lašiša, kurios galima įsigyti Šiaurės jūroje, yra apdorojama ir supakuojama į vakuumą vos per 2 valandas nuo pagavimo. Ant pakuotės matysite, kurią lašišos file dalį įsigijate.



Naujosios, didžiausios šalyje Šiaurės jūros parduotuvės adresas - Zarasų g. 5, Užupis

Darbo laikas: darbo dienomis nuo 10 iki 20 val. šeštadieniais nuo 10 iki 16 val.






SaveSaveSave

#šiaurėsjūra #žuvis #ančiuviai #ančiuviųnauda #baltiejitunai #ančiuviųreceptai #austres #krevetes #parduotuve #restoranas #kurvalgytivilniuje #zuviesturgus #turgus #naujaparduotuve

  • Grey Instagram Icon

INSTAGRAM

  • Grey Facebook Icon

FACEBOOK

  • Grey LinkedIn Icon

LINKEDIN

  • Grey Twitter Icon

TWITTER

  • Grey Pinterest Icon

PINTEREST

© RAMUNE TUMASONYTE. All rights reserved. PRIVACY POLICY

DESIGNED BY IF_Agency